Lví král

Lví král


 

 

Original soundtrack

 

    Mno řekněte, když recenze, tak recenze, a když film, tak lvího krále! Lví král je prostě klenot mezi pohádkami Walta Disneye. Shrek 1 i 2, Hledá se Nemo… to všechno jsou fajn pohádky, ale Lví král, to je klasika.  

     Příběh lvího krále je jistojistě všem znám, ale pokud by se náhodou našel nějaký ignorant, který neviděl lvího krále, což je na pováženou, tak všechno vezmu hezky od začátku. Lví říši, kdesi v nekonečných savanách Afriky, vládne silný, moudrý a vážený král Mufasa, který má malého synka Simbu a také slizského bratra Scara, černou ovci rodiny, který ustavičně kuje pikle proti králi a jeho synkovi. Po několika neúspěšných pokusech zabít Simbu se Scar rozhodne zbavit se obou svých nepohodlných příbuzných. Vláká tedy Simbu do rokle, dá hyenám znamení, aby splašili stádo pakoní, a všechno řekne Mufasovi. Mufasa při pokusu zachránit svého synka zahyne.  Simba odejde, protože ho zrádný Scar vyžene. A zatímco si všichni myslí, že je Simba po smrti, ujímá se Scar vlády a Simba se setkává s Timonem a Pumbou. A když zmíníte Timona a Pumbu, nesmíte zapomenout na nesmrtelnou melodii, aneb ať žije Hakuna Matata :-).

 

 

Česká verze

 

 

 

    A tak v době , kdy lví království upadá pod nadvládou Scara a jeho hyení armády, Simba dospívá ve společnosti bláznivých kamarádů. Alespoň do té doby, než se po letech znovu potká s Nalou. Ta mu poví, co potkalo za jeho nepřítomnosti lví říši. Simba se, i když z počátku nerad, vrátí a spolu s Nalou a se svými přáteli vypraví svrhnout Scara, vyhnat hyeny ze své šíře a vrátit všechno zase do pořádku. Simba donutí Scara přiznat, že to byl on, kdo zabil krále Mufasu. Zbabělý Scar se bude nakonec snažit svést všechnu vinu na hyeny. To se mu stane osudným.  Hyeny jsou vyhnány ze země a Simba se stává králem. A jak už to v těch správných pohádkách bývá,  všechno se vrátí do pořádku, všichni budou šťastní a budou žít spokojeně až do smrti.

    A co mě na Lvím králi tak zaujalo? Hlavně to, že je to opravdu dobře udělaný animovaný film, a i když je určen hlavně pro mladší diváky, dokáže se na něj dívat téměř kdokoli. Lví král je vtipný, je romantický a najdou se i bojové scény :-). Navíc je plný nádherné hudby – nemyslím česky zpívané písničky. Ten kdo neviděl Lvího krále, jako by nežil. Je to jako byste nikdy neslyšeli o jménu Walt Disney. 

 

 

85 min. USA

Hlasy postav: Matthew Broderick,James Earl Jones, Jeremy Irons, Moira Kelly, Ernie Sabella, Nathan Lane, Rowan Atkinson, Whoopi Goldber

 

 

 

Komentáře(5)