••• Londýn a okolí •••

Londýn, Anglie.Město památek, město zapsané to UNESCA, město Sherlocka Holmese, město starého metra.V Londýně jsem byl, je to nádhera.Málokdo ví, že v Temži žijí mořští koníci, nebo jak vznikl Stonehenge.Ne jen Londýn je nádherný, jeho okolí také stojí za zmínění.

Londýn a okolí



Cesta: Londýn jsem navštívil v květnu.Jel jsem autobusem přes Německo, kousek Holandska a Belgii.V Belgii jsem vjel do mezinárodního prostoru, jehož součástí je i Eurotunel. Pokud jste v Eurotunelu nikdy nejeli, nezoufejte.Neuvidíte rybičky jak si spousta lidí myslí.Autobusem jsme vjeli do vagónu a čekali.Na obou stranách vagónu jsou okénka a chodníčky, na které se stěží vejde dospělí.Protože celou cestu nic v oknech neuvidíte, radši se vyspěte.Celá cesta trvá cca. 22 hodin.

 

Život Angličana: Angličani nejsou moc čistotní, skoro neuklízí.


Ráno většinou snídají tousty s marmeládou, džemem nebo slaným máslem.Pijí čaj ( slavná je příchuť EARL GREY a značka TWININGS), kávu nebo džus.

 

Oběd není jejich hlavní jídlo!Já v Anglii obědval např. Rýži s fazolemi a sekanou.Mají jiné kombinace než mi, nám se to zdá divné, ale u nich je to normální.

 

Hlavní jídlo dne je večeře s polévkou.Hodně Angličanů si potrpí na desert.

 

Typická jídla: fish and chips ( ryba s brambory)

                        pizza

                        rise and beans (rýže a fazole)

Památky

Big Ben: Nejslavnější zvon Anglie byl pojmenován podle svého Zvoníka, který se jmenoval Ben ( Big protože byl tlustý ).Věž leží na břehu Temže a je vyhledávaným turistickým cílem.Zvon měl i své špatné chvíle.V průběhu 2. světové války se zvon zastavil na 10 minut.Při náletu holubů se zvon zastavil na 15 minut.K Big Benu přilehá Houses of Parlament ( dům parlamentu ).Věž je vysoká 96,3 metru a zvon 13,8 tun těžký.Věž váží přibližně 8 667 tun.Mě osobně se nejvíce líbí tahle famózní věž v noci, když je překrásně osvětlena.Big Ben se stal právem symbolikou Londýna.Na co si vzpomenete jako první když uslyšíte Londýn?Většinou je to právě Big Ben


 

Tower Bridge: Slavný otvírací most, pýcha Temže.Neslouží jen jako most, ale i jako muzeum.Návštěvníci si mohou prohlédnou fotografie stavby a projít se po lávkách které spojují obě věže mostu.Most se otevírá a zavírá 30 minut a lodě se musí ohlásit týden předem.Most je pojmenován po bývalém vězení Tower, které stojí za mostem.Lidé tomuto gigantovy někdy říkají Londýnský most, ale tak se jmenuje hned další most po proude Temže.Zajímavost Temže jsou mořští koníčci, kteří tu žijí kvůli čisté vodě.Další zajímavosti je proud řeky.Protože je Temže v blízkosti moře, má na ní vliv příliv a odliv.nemusíte se bát, když vám lodička odpluje, za pár hodin zase připluje.


 

Monument: Monument to the Great Fire of London neboli monument leží nedaleko bývalého vězení Tower.Sloup 61 m vysoký je postavený z portlandského vápence.Pokud by Monument spadl, dopadl by zlatou špičkou přesně tam, kde dříve stálo pekařství, ve kterém velký požár započal.Na monument můžete vystoupat po 311 schodech uvnitř sloupu.Z Monumentu je nádherný výhled, který bohužel kazí plot.Byl na vyhlídku přidán v 19. století,aby zabránil sebevražedným skokům.Na podstavci je umístěn text, popisující požár, který započal 2. září 1666 a byl uhašen 5. září 1666.Jelikoř tehdy byly domy ze slámy a dříví, zničil požár velkou část města.

 

 Katedrála svatého Pavla: Sídlo Arcibiskupa londýnského pochází ze 17. století.Původní katedrála byla zničena velkým londýnským požárem a proto byl rekonstrukcí nové katedrály pověřen Christopher Wren.Katedrála je stejně jako Monument vyrobena z portlanského vápence., ale je mnohem větší než Monument ( 108 metrů = 365 stop = 365 dní v roce).Katedrála patří mezi největší giganty Londýna.Chrám má 3 kaple a velikou zajímavost.Po 256ti schodech dorazíte na takzvaný Šeptající ochoz.Šeptající protože když na jedné straně ochozu šeptáte, na druhé straně vás uslyší.Obsáhlí je i interiér katedrály.Obrovské prostory chrámu zaplňují sochy, fresky, malby, plakety, památníky, obrovské varhany ( 3. největší  v Anglii ).Pod katedrálou se také rozpínají katakomby v kterých byl jako první pohřben Christopher Wren ( autor katedrály ).Katedrála byla také poctěna svatbou prince Charlese a princezny Diany.V roce 2008 byla dokončena rekonstrukce za 40 miliónů Liber.

 

 

Stonehenge: V překladu znamená zavěšený kámen nebo kamenná šibenice.Stone = kámen, Henge = šibenice, závěsný nebo příkop s valem.Myslím, že všechny tyto názvy jsou pro divnou hromadu na sobě poskládaných kamenů výstižné, ale v mém článku budu radši používat název Stonehenge.Stavba započala kolem roku 1800 ( před naším letopočtem ), kdy byl vykopán příkop s valem.Val půl metru vysoký, příkop 2 m hluboký.Příkop byl vyztužen tvrdými materiály ( kosti, kameny ). Když bylo okolí dokončeno, přivezli kameny z veliké dálky. Tyto kameny se jim však nezdáli a proto byly odneseny.Později byly přivezeny kameny nové, které ovšem časem popadali.Kameny venkovního kruhu byly cca 5 metrů dlouhé a kameny vnitřního kruhu byly menší ( asi 2 metry).O Stonehenge panuje mnoho fámů.Je to počin UFO?Je to pohřebiště? Je to znamení boha? Je to rituální kruh? Je to dílo obrů? Všechny kameny jsou velmi těžké a některé kameny museli být zabetonovány.Stonehenge má i veliké zajímavosti jako například portské víno (ročník 1810), které bylo nalezeno při vykopávkách.Dále je tu zbytek vesnice, která byla nalezena roku 2007 poblíž Stonehenge ( možná, že právě její obyvatelé postavili stonehenge ).Našli se také hroty šípů a tehdejší nástroje.Uprostřed kamenné ohrady proběhla svatba Hipies a další shromáždění.Zkrátka tyto kameny už toho hodně pamatují :) .


(po dokončení stavby)

 

 

(dnes)

 

Globe: Globe aneb muzeum Williema Shakespiera leží v Londýně poblíž Temže.Divadlo bylo postaveno z došků, bláta, sena atd.Budova neměla střechu a tak se za deště nebylo kam schovat.Bohužel v roce 1613 divadlo celé vyhořelo.Požár vznikl výstřelem děla, které při představení zapálila došky, což je vysoce hořlavý materiál.Místo starého divadla postavili repliku.Ta byla po třiceti letech stržena v roce 1644.Proto postavili další repliku, která kupodivu neshořela a stojí v Londýně dodnes.Můžete v ní vidět výstavu Williama Sharespiera a letní Shakespierovské hry.

  

 

Důležité: Ano, vím že článek má hodně obrázků, ale myslím, že právě ty jsou důležité.Ano, informace jsem čerpal z wikipedie ( něco z mé hlavy), ale rozhodně ne stylem CTRL + V.Wikipedii jsem si přečetl a článek napsal vlastními slovy!

Pokud se bude líbit, možná udělám pokračování.

Už se nemůžu dočkat na komentáře typu blbost, hnus, hrůza.Pravopisné chyby určitě najdete, češtinu mam hroznou :)))

Ke každé památce jsem napsal jen to nejdůležitější (nechci vám rozepisovat celou historii, byla by to nuda)

 

 

Děkuji za pozornost, váš spasík :)))

(edit: na přání komentátorů odtučněno písmo)

 

 

Komentáře(47)