Jiří Kulhánek

Jeden z nejoblíbenějších Sci-fi spisovatelů dnešní doby a pro mnohé ten nejlepší. Jeho knížky v sobě mají jisté kouzlo, které vás nutí ho číst stále dokola. Jiří Kulhánek a jeho díla pohledem jednoho z fanatiků. Patejl, Maxmilián, Longin Kandinsky, Tobiáš, pojďme se s těmi všemi muži vypravit na cestu jednoho z nejúžasnějších a nejbrutálnějších spisovatelů a prožijme neobyčejné životy neobyčejných hrdinů.

Jiří Kulhánek

 

Narodil se roku 1967 v Brandýse nad Labem, nyní žije v Praze. V roce 1989 absolvoval SPŠS v Liberci. Muž, který poskytuje rozhovory jen výjmečně a schovává se za domovnímy dveřmi, kdo by tohoto mužel měl za souseda, tak by ho v knížkách nepoznal. Tento poklidný a tichý muž se stává ve svých knížkách cynickým a krvelačným strojem na zabíjení, který ovšem veškeré zlo dělá pro vyšší dobro. Jeho styl se velmi často přirovnává k podobnému muži, který ovšem svůj um převádí do jiné podoby a to filmové. Někteří z vás již možná tuší, že se jedná o Quentina Tarantina. Kulhánek je ověšen spousty Science Fiction cenami a to především za díla Cesta Krve 1 a 2. Tento spisovatel je velice často napodobován ( mezi tyto hloupé snílky patřím i já :) ), ale bohužel mnohdy nepříliš zdařile. Můžete zavítat na jeho neoficiální stránky zde. Z této stránky mám následující údaje:

 

Narozen: 31.12.1967, Brandýs nad Labem
Věk: 39

Bydliště: Praha
Vzdělání: Střední průmyslová škola, Liberec
Zájmy: motorka - Suzuki 650 Enduro
Oblíbená osobnost: Stephen King, Quentin Tarantino        
Oblíbená kniha: knihy S.Kinga
Oblíbený film: Pulp Fiction

 

Kulhánkův styl, aneb ,,jak já to vidím'' 

 

Jak každý jistě ví, tak u Kulhánka platí ,,čim víc krve, tim líp, líp pro mě''. Většina běžných čtenářů si všíma věcí jako je cynismus hlavních postav, černý humor, střeva všude kolem, nadpřirozená bytost v roli hlavního ,,klaďáka'' a jisté propojení knih. Jakožto čtenář, který veškerou Kulhánkovu literaturu pročetl minimálně 4x se mohu snad právem nazvat pokročilý Kulhánkofil a poukázat na několik velmi zajímavých věcí ohledně jeho knih.

 

1) PropojeníJiž po prvním přečtení většiny kulhánkovích knih je vidět jistá spojitost, ovšem, když jsem četl již potřetí to samé, tak jsem objevoval stále nové detaily. Zde poukážu na některé příklady: V knize Divocí a Zlí je hlavní hrdina z doby, kdy je planeta zničená a lidé žijí v podzemí, dále jsou v této knize časopisy s názvem Cesta Krve, kde hrdina kouká na ilustrované obrázky ze stejnojmené knihy Cesta krve - dobrák a Cesta krve - cynik, stejně tak pohroma se odehrála v Cesté krve. Mezi těmito knihami je nejvíce spojitostí, ovšem dalším příkladem je Noční klub, který spojuje téměř všechny knihy. Tobiáš, který je hlavním hrdinou Nočního Klubu je amatérským spisovatelem a prakticky znázorňuje Kulhánka, v příběhu se objevují útržky věcí, které si hlavní hrdina přebere a řekne si, že je použije v některé knize a vy ty detaily můžete v knihách opravdu vidět ( např. Ten druhý, Hnusák ) také kniha Vládci strachu, kterou kulhánek napsal, zde byla důvodem, proč po Tobiášovi šli ( viz. přehled a stručný obsah knih ).

 

2) Hlavní hrdinové - Nezničitelný cyborg, nebo krvelačný upír, to jsou hlavní postavy kulhánkových knih a jinak tomu nebylo, není a nejspíše ani nebude. Obdoba robota, který býval člověkem je přitom hned ve dvou knihách ( respektive v pěti, pokud počítáme sérii knihu po knize ), jsou to knihy Divocí a Zlí a nejnovější Stroncium, dále máme za hrdinu upíra, který se objevuje v Nočním Klubu a Vládci strachu. Jediná kniha, kde hlavní hrdina není téměř nezničitelný je Cesta krve, ovšem nebyl by to Kulhánek, aby nechal svou postavu jen s obyčejnou pistolí napospas nepříteli, a tak je náš hrdina efektně vycvičený a jeho reflexy jsou téměř zvířecí, k tomu všemu dostane nezničitelný stroj s jménem Saladin, který vydrží i přímý zásah jaderným dělostřeleckým granátem.

 

3) Dějovost Zde bych použil citaci z knihy Cesta krve, kde hlavní hrdina použije větu, která přesně vystihuje základní dějovou linii všech kulhánkových knih. ,,Střetneme se s cizinci, porazíme je, pak oni porazí nás, vybavíme se lépe, porazíme je, oni se vrátí a porazí nás, vybavíme se něčím novým a porazíme je znova, jak dlouho to takhle půjde?''. Z ohromného nadhledu takhle všechny ,,Jirkovy'' knihy fungují, hrdina disponuje např. značnou silou a drtí vše, ovšem později se objeví někdo ještě silnější a tak musí nají způsob, jak zesílit. Naštěstí nás na konci celého toho kolotoče, který ovšem není za žádnou cenu nudný, čeká typicky český Happy End. 

 

 

Přehled děl a stručný obsah! 

 

( vypíšu pouze knihy, ne sbírky povídek )

 

* Vládci strachu, 1995
* Cesta krve I. - Dobrák, 1996
* Cesta krve II. - Cynik, 1997
* Divocí a zlí I. Čas mrtvých, 1999
* Divocí a zlí II. Hardcore, 1999
* Divocí a zlí III. Temný prorok, 2000
* Divocí a zlí IV. Kříže, 2000
* Noční klub 1, 2003
* Noční klub 2, 2003 

* Stroncium, 2006

Vládci strachu

 

 

Přes počet stran 281 mi přišla kniha až nepatřičně krátká a ani dějem se mi příliš nevryla do paměti, ovšem jedná se o Kulhánkovo dílo a tudíž je i tak vynikající knihou, která stojí za přečtení.

Adolf Richard Ericksson je upír již dlouho, a také je již dlouho loven, přestože lovcem by měl být od přírody on. Celá kniha není prakticky o ničem jiném, než o útěku Adolfa před Lovci, ovšem oplývá klasickým vtipem a detailnímy souboji. Na své cestě Richard zachrání Kláru, která dělala nejstarší řemešlo, ovšem byla za to ,,odměněna'' smrtonosným AIDS. Upír dokáže přeměnit na upíra a jak jistě většina lidí ví, tak pro upíra je AIDS jen taková chřipka na den, a tak Adolf z milosrdenství Kláru promění na svého druha. 

 

Cesta Krve I. - Dobrák a II. - Cynik

 

 

Hlavním hrdinou je Maxmilián, který žije v době, kdy teroristická skupina paradoxně vraždí za používání benzínu a jiných věcí, které znečišťují Zemi, říkají si ekoteroristé a jim také Maxmilián připisoval zprvu katastrofu, která pohltila naší milovanou planetu a přeměnila lidi na chodící mrtvoly. Resident Evil hadr, řekl by někdo, ale ono to tak zhruba opravdu je. Ovšem zde nepůjde o lidskou hloupost, nýbrž o typicky sci-fi invazi mimozemšťanů, neboli Cizinců.  Náš hrdina potká na své cestě za záchranou světa spousty lidí, kteří mu budou pomáhat, ale jeho největším opěrným bodem bude supermoderní stroj vyvinutý v německé tajné základně. Saladin. 

Lepidlo, které drží jako ten nejpevnější pancíř, počítač s umělou inteligencí z mokrých snů všech vědců a neviditelný nátěr, to jsou jen části z tohoto stroje, který našeho hrdinu přepravý přes Čechy, Německo, Itálii až do Afriky. Existuje ještě neoficiální tetí vydání, který napsal Jaff a byl schválen Kulhánkem k čistě online propagaci. Cesta Krve je jedna z nejznámějších a nejlepších kulhánkových sérií.

 

 

Divocí a Zlí I, II, III, IV. 

 

 

Patejl, cyborg, svatý, Temný prorok a dokonce i samotný Ježíš, to všechno jsou tváře hlavního hrdiny nejdelší a dle mého názoru i nejlepší série z dílny Kulhánka. Náš hrdina pochází z daleké a zdevastované budoucnosti a díky jeho ,,šlupce'', která je nejmodernější dopravní prostředek, putuje prostorem, časem i dimenzemi. Jedna z nejpropletenějších knih, kde se čtenářovi mozkové závity pořádně prolámou nad všemi těmi dimenzemi, časy, prostory a zázraky, které hru provázejí. Nejprve se díky typické dějovosti bude hlavní hrdina potýkat s ,,normálními'' nepřáteli, ovšem lidé, které zabil, ho dále pronásledují, nýbrž ,,Kdo v tebe věří, živ bude navěky''. Později zjistí, že nemrtvé může ovládat a napadne bohy, kteří sestoupili z nekonečné pláně na zem skrz církev Zářícího Spasitele, až se nakonec sám Patejl stane bohem, přesněji ztělesněním Ježíše. 

Na závěr mé oblíbené série bych rád dodal citaci z prvního dílu na začátku knihy, které se mi velmi líbila. 

,,Říkal komandér Horák, že nejsem dvakrát příjemný člověk. Měl pravdu, nejsem člověk'' Patejl 

 

Noční Klub I, II.

 

 

 

,,Nyní nejste v České republice, nyní se nacházíte na území nikoho, nyní jste v nočním klubu, kde platí náš zákon!''

Skupinka zabijáků pracujících pro dobro lidstva již od středověku má svůj klub, podle kterého se také jmenují a podle kterého se jmenuje i tato knížka. ,,Noční klub není místnost, Noční klub jsme my!''. Bohužel to ,,my'' bylo jednoho dne málem zavražděno, když se do klubu infiltrovala upírka Agony ( podle své dovednosti mučit, od slova Agónie, neboli smrtelné výkřiky, či bolest). Jediný kdo přežil byl nesmrtelný Tobiáš, jelikož byl nevědomky ,,nakažen'' a stal se z něho vampír, to mu ovšem zachránilo život a se svou novou identitou znovu obnovuje Noční klub a chystá pomstu všem, kteří se mu postaví. Kniha, kde vládne věčný souboj upírů a nadpřirozených bytostí, kteří jsou téměř stejně nesmrtelní a nebezpeční. S hlavním hrdinou projdeme zotročení, posedlostí i milostnými hrátkami. Tato kniha stojí za přečtení i popáté!

 

 

Stroncium

 

 

Britney Spears stále všemi milovaná se jako jedna z mála dožije druhé doby ledové, která pohltí naši zemi. Stejně jako Lloyd, muž, který je nejvyší osobou v novém světě, kde radioaktivní prvek pod názvem Stroncium je poslední šancí na přežití. V roli cyborga Longina se probudíme z virtuálního světa, kde napadají obří červy základnu a bez vzpomínek se vydáme na cestu za poznáním a zjištěním, jakou máme vlastně úlohu v tomto mrzutém světě. Tato kniha je celá o manipulaci s ,,člověkem'', jehož jediným svobodným rozhodnutím byli ,,Tři nový švábíci. A chlazení!''. Kniha, kterou si lidé, kteří nejsou blázni do Kulhánka jako já a tolik mu nerozumí, musí přečíst minimálně dvakrát na její pochopení, je určitě jedna z nejlepších. 

 

 

Kulhánkova díla jsou bezpochyby něco, co vás přitáhne k šálku dobrého kafe, nebo čaje rozvaleného u gauče na hodně dlouhou dobu a ta obálka knihy vás bude neustále lákat, aby jste si ji četli znovu a znovu a znovu při vzpomínce, jak dobrá kniha byla. Nedávno jsem se bavil s Belugou, jaké by to bylo, kdyby vydali hru z Kulhánkovy tvorby a já zde pouze zopakuji, co jsem řekl jemu. ,, Kdyby mělo něco takovýho vyjít, tak si lehnu před obchodem a budu tam spát, než to přivezou, a budu z toho mít tejden dopředu mokrý sny'' mou teorii o super hře, která by mohla vzniknout potvrzuje i časopis Level, který tuto myšlenku otevřeně podporuje, tak přejme Kulhánkovi spousty dobrých úspěchů i v herním světě, protože on si to zaslouží.

 

Komentáře(17)