Zázračná Planeta: Mocné Síly Země 4/5 - Oceány

Oceány pokrývají zemský povrch už téměř čtyři miliardy let. Přítomnost vody nás odlišuje od ostatních satelitů Slunce. Nový spektakulární koprodukční cyklus BBC...







Jazyk: Česky 
Titulky: Ne 
Kvalita zvuku: 128 Kbps, 44,1 KHz, 2 kanály, MPEG-1 Audio layer 3 
Kvalita videa: 1 300 Kbps, 720x480, 25 fps, x264 AVC (High@L3.0) 
Odkaz na CSFD: http://www.csfd.cz/film/242773-zazracna-planeta-mocne-sily-zeme-earth-the-power-of-the-planet/ 
Rok vydání: Velká Británie, 2007 
Délka: 49mn 36s 
Velikost souboru: 511 MiB 
Žánr: Dokumentární 











Svou mohutnou silou neustále mění tvar pobřeží a zanechávají tak po sobě divukrásné dědictví. Hrubá síla ale není jediným projevem činnosti oceánů. 
Jsou místem působení složitého systému mořských proudů, které přenášejí energii z místa na místo a zásadním způsobem ovlivňují klima na celé zeměkouli. 
Přesuny teplých a studených vodních mas v oceánech jsou pro život na Zemi nesmírně důležité. Kdysi v dávné minulosti způsobilo narušení systému mořských proudů největší vymírání druhů na této planetě. 
Téměř tři čtvrtiny Země jsou pokryty vodou. Proto jí říkáme Modrá planeta. 
Pokusme si nyní představit, jak by vypadal náš svět bez moří a oceánů a veškerá voda by se shromáždila do jediné gigantické kapky. V porovnání s velikostí zeměkoule by nebyla nijak velká. Přitom existence vody je tím hlavním rozdílem, který odlišuje Zemi od ostatních planet naší sluneční soustavy. Oceány pokrývají Zemi už téměř čtyři miliardy let. Po celou tu dobu mění tvary okrajů pevnin, ovlivňují klima a mají rozhodující vliv na existenci života.

Komentáře(1)