První ČeskoSlovenská vláda

První ČeskoSlovenská vláda

První ČeskoSlovenská Vláda

 

 


Souběžně se zajišťováním hranic nového československého státu byla upevněna i vnitropolitickí situace . Spojení zahraničního a domácího odboje  Počátkem listopadu 1918 zahájil Národní výbor v Praze přípravy k ukončení své činnosti . V té době se vrátila ze Ženevy sedmičlená delegace v čele s Karlem Kramářem  Václavem Klofáčem , která se tam sešla se zástupci zahraničního odboje , reprezentovaného Edvardem Benešem . Na těchto jednání došlo k zásadní politické dohodě mezi vůdci české domácí politiky a zástupci Masarykovy zahraniční osvobozovací akce . Zaprogram nového státu byla přijata washingtonská deklarace . " Prohlášení o nezávislosti československého národa " z 18. října 1918 , které T. G. Masyryk předal ve Eashingtonu americkému prezidentovi Wilsonovi .   

 

 

 

PROHLÁŠENÍ NEZÁVISLOSTI

ČESKOSLOVENSKÉHO NÁRODA

ze dne 18. října 1918

Washingtonská dekretace

 

 ,,...1. Československá stát bude republi-

 kou .

    2. Ve stále snaze o pokrok zaručí úpl-

 nou svobodu svědomí , náboženství a vě-

 dy , literatuty a umění , slova , tisku a práva

 shromažďovacího a petičního .. "

 

 Profesor T. G. Masaryk . Genrál Milan

 Štefaník . Dr. Edvard Beneš

 

 

                           

 

 Kramářova vláda 14. listopadi 1918 se konalo v Praze slavnostní zasedání nově utvořenéhoNárodního shromáždění . Bylo na něm prohlášeno sesazení Habsburků " ! Dynastie habsbursko-lotrinská ztratila všechna práva na český trůn . " Dále bylo bez rozpravy a jednomyslně přijalo usnesení o státní formě nového československého státu . Byl prohlášen za demokratickou republiku . Rovněž bez rozpravy a jednomyslně zvolen první prezident republiky . Stal se jím Tomáš Gariique Masaryk . Ze zasedání vznešla i první československá vláda . Byla tvořena se zástupcůdomácího i zahraničního odboje . Ministerským předsedou se stal Karel Kramář , vedoucí osobnost domácího odboje . Ministry se stali všichni " můžové 28. října " další představitelé politických stran . Z dosavadních reprezentantů zahraničního odboje se stal Edvard Beneš ministrem zahraničních věcí a Milan Rastislav Štefánik ministrem vojenství .  

 

 

 

Tomaš Garrique Masaryk ( 1850 - 1937 ) . první prezident Československé republiky . Jako vedoucí představitel českosloveského vojeského zhraničního odboje za první světové války byl po vzniku samostatného státu zvolen 14. listopadu 1918 jeho prezidenstem . V tého funkci byl potvrzen ve třech prezidenstských volbách ( 1920 , 1927 . 1935 ) . V prosinci 1935 vzhledem ke svému vysokému věku abdikoval a za svého nástupce doporučil svého dlouhodobého spolupracovníka a přítele Edvarda Beneše

 

                     

 

Masarykův příjezd - prosinec 918  Velkou událostí byl příjez T. G. Masaryka do nového státu . Vůdce zahraničního osvobozeneckého boje a preziden republiky překročil hranice 20. prosince 1918. Vracel se do vlasti po čtyřech letech exili a obtížné politické práce . Jeho cesta do Prahy , kam dospěl následujícího dne , 21. prosince , byla triumfální cestou vítěze . Nadšené zástupy ho všude radostně zdravily jako osvoboditele . Ale on ve svých poděkováních naznačoval , že nyskí již především na budoucnost . Znovu a znovu upozorňoval na to , že budování nového státu bude velmi obtížné : ' Nastává nám práce , práce společná . Každý nastupte na své místo , neboť každý - i malý  může přispět k vybudování československé demokracie . " 

 

 

Komentáře(9)