Požární sport

Požární sport je velmi náročný a také spojující v sobě výbušnou sílu rukou s koordinací nohou. Požární sport je určený pro profesionální i dobrovolné hasiče. U dobrovolných hasičů to má výhodu, že tento sport, může závodně provozovat i dospívající mládež.

Požární sport


Mezinárodní technický výbor pro požární sport je také známý pod zkratkou CTIF je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. V dnešní době je jeji členem úctihodných 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. CTIF byl založen v Paříži v roce 1900. Sídlem CTIF je Paříž. Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa, vždy v jednom státu, který je už dopředu vybrán. CTIF má 4 požární sporty a to: Výstup do IV. podlaží cvičné věžě, běh na 100 m s překážkami, štafeta 4x100 m a požární útok. Všechny 4 sporty si představíme.


Co je vlastně C.T.I.F. ?
Comité Technique International de prévention et d´extinction du Feu - přeloženo CTIF, neboli Mezinárodní technický výbor pro hašení požárů.


Řádnými členy CTIF jsou tyto země (41): Belgie, Bělorusko, Bosna-Hercegovina, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Gruzie, Holandsko, Chorvatsko, Irán, Irsko, Izrael, Jugoslávie, Kanada, Kazachstán, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maroko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko, Švédsko, Itálie, Ukrajina, USA, Vatikán, Velká Británie.



Výstup do IV. podlaží cvičné věže


Tuto disciplínu tvoří a plní jen profesionální hasiči. Konstrukce věže se skládá z čtyřpodlažních profilů, v nichž v každém podlaží je jedno okno a vněm je umístěno jedno prkno. Hmotnost žebříku musí být nejméně 8,5 kg. Tahle disciplína je velmi náročná, proto ji plní jen profesionální hasiči. Hasič na startu uchopí svůj nebo přiřazený žebřík, kde od zahájení startu je věž vzdálená 32 metrů. Jsou dva druhy startu, buď nízký nebo vysoký. Při vysokém startu se žebřík musí dotýkat země u nízkého startu je to samozřejmostí. Když je odstartováno, tak závodník doběhne 32 metrů k věži, kde se svým žebříkem se zavěsí do 2. podlaží věže. Vystoupením po žebříku do 2. podlaží si sedne na parapetní desku a žebřík zavěsí do 3. podlaží, tenhle způsob dělá až do 4. podlaží, kde je jeho pokus ukončen. Čas závodníka je měřen elektrickou časomírou.


   

 

Běh na 100 m s překážkami


Délka dráhy je 100 m. Ve vzdálenosti 23 m od startu je umístěna uprostřed dráhy překážka. Za touto překážkou jsou umístěny dvě hadice C-52 mm, 20 m dlouhou. Po deseti metrech za hadicemi začíná náběhový můstek, kde kladina je dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 1,2 m. Ve vzdálenosti 25 m před cílem jsou rozdělovače, kde hasič musí zapojit jednu koncovkou do rozdělovače a druhou koncovku do přidělovací hlavice, kterou má umístěnou u sebe a doběhne do cíle. Od započetí startu, až po doběhnutí do cíle je závodníkovi čas počítán také elektrickou časomírou.

 

     


Štafeta 4x100 metrů


Štafeta se běží ve dvou drahách současně, tedy dva týmy po čtyřech proti sobě. Dráha nebo-li úsek je rozdělen do čtyř stanovišti. Každé stanoviště má na starost jeden závodník a musí jej splnit bez zvednutí chybného praporku rozhodčím. Na startu jsou vždy připraveni dva hasiči s žebříkem. Po odstartování musí hasič překonat domeček, který je ve vzdálenosti od startu 30 metrů. Po překonání domečku musí soutěžící předat štafetový kolík svému kolegovi. Po předání začíná úkol pro dalšího soutěžícího, ten stojí na druhém úseku ve vzdálenosti 150 m od startu, kde je umístěna překážková dráha. Po bez chybném překonání předá kolík třetímu soutěžícímu, který je vzdálený od startu 215 m. Závodník na tomto úseku musí svinout hadice C-52 mm, které jsou dlouhé 20 m. 10 m za hadicemi začíná náběhový můstek ve vzdálenosti 255 m od startu, kde si závodník umístí rozdělovač a do něj musí zmíněné hadice zapojit. Na čtvrtém posledním stanovišti ve vzdálenosti 320 m od startu je daný hasicí přistroj a ve vzdálenosti 350 m je umístěna hořlavá nádrž s kapalinou. Soutěžící doběhne k hořlavé nádrži a zmiňovaným hasicím přístrojem jej musí uhasit. Po úspěšném uhašení poslední soutěžící doběhne do cíle. Čas se započítává od vyběhnutí prvního soutěžícího ze startu, až po doběhnutí posledního soutěžícího do cíle, taktéž elektrickým časoměřičem.

 

     


Požární útok


V téhle disciplíně soutěží sedm členů. Před startem si soutěžící družstva připraví požární stříkačku a nutné věci k splnění úkolu, tedy 2 ks proudnic, 2 ks savic, 3 ks hadic, sací koš, 4 ks hadic C a rozdělovač. Na dobu přípravy je 5 minut. Požární útok musí být proveden do 2 minut od startu. Ve vzdálenosti od základny je umístěn vodní zdroj a ve vzdálenosti 95 m jsou dva terče pro stříkání. Od odstartování se měří čas. Po startu vyběhne družstvo, strojník nastartuje stříkačku, další členové provedou přívodní vedení + našroubování koše. Po úspěšném dopravením vody se nastříká voda do terčů (10litrů). Požární útok se považuje za ukončený v tu dobu, kdy signalizace považuje plné terče vodou (10 litrů) a tím se vypne měřený čas.

 

     

 


  

Karel Ryl: Výstup na podlažní věž                                                         Karel Ryl: Běh na 100 m s překážkami


Zdroj: Různé internetové stránky, zkušenosti a hasičské cašopisy.

Komentáře(52)