hiP !úvaha! hoP

Už mě unavuje den co den číst výroky náctiletých rádoby "odborníků na všechno", kteří paradoxně nemají tušení o tak základních principech, jako je respektování cizích názorů, a co je horší, píší většinou o věcech, které jsou totálně mimo jejich rozsah vědomostí. Nepovažuji se za hudebního odborníka, spíše jen rozmlsaného konzumenta. HipHop není můj nejoblíbenější hudební styl, a je mi líto, že už jste toho dnes museli o HipHopu přečíst kvantum. Článek není ani tak o HipHopu, jako o celkové toleranci.

Respektuju. Respektuju cikány, černochy, indiány, asiaty, homosexuály i lesbičky, atiesty, satanisty i muslimy. Respektuju ostatní, protože je to pro život důležité, ostatně naučil mě to život sám. Respektuju, protože je to tak nejlepší pro všechny. Respektuju všechny, kteří mě neobtěžují...ehm...no svým nedostatkem respektu ke mně a ke světu. Začarovaný kruh? =]

Já, jen já!

Odsuzování čehokoli, o čem máme jen povrchní informace, je jednou z věcí, poukazujících na mentální nevyspělost. Dotyční pubertální uživatelé, ještě zcela nenavyklí na rodící se počátky vlastního myšlení, utíkají s každým novým názorem co nejdřív na veřejnost, aby byli poté těmi chytřejšími zkritizováni a těmi hloupějšími uznáváni. I přes převažující první skupinu jsou štěstím bez sebe, když se objeví alespoň někdo ze skupiny druhé s podobným názorem, dávájící jim blažený pocit, že v tomhle nejen hip hopem nemocném světě nejsou na všechno sami.

Třeba takový mistr Lotyy, kterému je 12 let (promiň, já musel), je toho důkazem. Strávil jsem s ním půl hodiny na icq, o hudbě toho ví míň než já, i když chodí od 6 let do jakési hudební školy. Definuje všechno podle Wikipedie a poslouchá rádio Hey. Na otázku, jestli se vyzná v hip hopu, odpověděl:

ne protoze kdyz jsem z hudebni rodiny tak asi budu poslouchat to co je prava hudba.

Rodiče ho asi učí rozumět hudbě, ale zjevně zapomněli, že existují i důležitější věci.

Kvůli jeho věku také odpadá schopnost porozumnět jakémukoli složitějšímu anglickému textu, jakýchž je v hip hopu většina.

Všichni jsme byli takoví, ale na nás, kteří jsme z toho už vyrostli je, abychom je trochu nasměrovali, i kdyby to mělo být kopancem do jejich pubertální řitě.

-----------

Nepřítel neznámý

Anonymita, kterou poskytuje internet, je jim v tomhle ohledu dospívání silným spojencem. Kdyby neměli k dispozici i-net a podobné názory museli sdělovat z očí do očí jako tomu bývalo dříve, bez krve a modřin by se to asi neobešlo. Transformace z debilů by proběhla mnohem rychlejší formou. Až dostanou prvně po hubě, dojde jim, že to asi v reálu bude o něco obtížnější než flejm na webu. V tomhle ohledu působí internet negativně.

----------

Proč?

Spousta odpůrců zde "argumentuje":

Nesnášim ty blbečky s XXXXL hadrama co si hrajou na gangstry.

Dejme tomu. Ale proč odsuzovat hudební styl jako každý jiný jen podle současné módy, která má se samotnou hudbou čím dál tím méně společného? A navíc, jsou to blbečci kvůli těm hadrům, nebo jsou to blbečci s těma hadrama? b) je správně, protože snad ani nepředpokládám, že by někdo odsuzoval čistě podle vzhledu. I když na GP je to věc ošemetná, viz příspěvek uživatele wajgyho:

hip hop je sračka ... někdo by měl udělat teroristickej útok na hip hop camp aby se na světě snížila demence.

Jistě, spousta malých nedomrlců se chová totálně nevhodně...spousta z nich má jistě hip hopové oblečení...a spousta z nich ho taky nemá. Spousta z nich hip hop poslouchá a spousta poslouchá Včelí medvídky. Snad chápete, kam mířím.

----------

Když jeden tak všichni

Důkazy, že tohle sumarizování nefunguje, můžeme najít ve všech rovinách dnešní společnosti. Stačí se podívat na situaci ohledně cikánů. Těch 20%, kteří se chovají nejhůř, bude samozřejmě vidět vždycky o něco víc než ten slušný zbytek, a tak to bude vyvolávat dojem, že bordel dělá většina. Stejně to funguje naprosto všude. Blbečci jsou a vždycky budou mezi všemi rasami, všemi společenskými vrstvami, ve všech zemích, mezi fanoušky všech hudebních i filmových žánrů, všude. Naprosto.

----------

Prosba

Lidi...přemýšlejte trochu. Svět se topí v hovnech už dost a nepotřebuje přilévat. Než ze sebe příště něco vypotíte, rozmyslete si, zda je opravdu tak důležité všem sdělit svůj názor...napočítejte do deseti. Zkuste se vžít do člověka, kterého urážíte, zkuste se zamyslet. Až budete mít příště z nějakého důvodu chuť prosadit svou pravdu za univerzální, rozhodněte se pro toleranci. Svět není tak černobílý.

Na konec bych přihodil něco málo ukázek autorů, kteří dělají kvalitní hip hop a nespadají pod žádné definice alá "dmnc bičiz karz mony & gunz!!!"

------------------------------------------------------

Matisyahu, židovský hoper z New Yorku, mísící hip hop a reggae, ve většině písní oslavující Boha a život. Jestli očekáváte pár děvek ve stylu Akona, nedočkáte se. Rabín mu zakázal dokonce přítomnost zpěvaček na výpomoc při refrénech ;)

------------------------------------------------------

Švédský Promo3, patřící do skupiny Looptroop. Přes 7 let vegan, dready....oddechový klip, velká spousta songů jak LTR tak Promoa se zabývá válkou a závažnějšími věcmi, než jsou drogy a auta.

------------------------------------------------------

Syndrom Snopp...neodsuzujte podle klipu. V době, kdy byl natočen, neběhalo po ulicích tolik nervy drásájících, podobně oblečených blbečků. Zaposlouchejte se. Ne, opravdu nevidím souvislost s dnešním komerčním hiphopem.

Komentáře(17)