Legendy sportu #1

Stát se sportovní legendou dá určitě zabrat, proto si jích pár představíme. Třeba budem moudřejší.

Kulturistika : Arnold Schwarzenegger

 

      

 

        

 

Největší legenda kulturistiky, Arnold Schwarzenegger se narodil 30. července 1947 v Thalu v Rakousku. Již jako dítě začal hrát fotbal, který ho sice bavil, ale nijak v něm nevinikal. Zkusil i atletiku, ale ani ta ho neuspokojovala. Zlom v jeho životě přísel, až když malý Arnold zkusil posilovaní. Genetika ho obdařila skvělými předpoklady, takže první úspěchy na sebe nenechali dlouho čekat. Pod vedením bývalého Mr. Rakousko, Kurta Marhuleke se stal v roce 1964 juniorským mistrem Štýrska - Rakouska. 

O rok později se stal nesporným mistrem Evropy a v roce 1970 poprvé získal titul Mr. Olympia, což je největší úspěch, kterého může kulturista dosáhnout. Ten samý rok si Arnold odbyl i svůj filmový debut ve snímku Herkules v New Yorku. V následujících letech Arnold zažil hned několik rodinných katastrof, včetně smrti svého bratra a otce. Co se týče jeho kulturistické kariéry, zde naopak sbíral úspěch za úspěchem. Do roku 1975 získal ještě pět titulů Mr. Olympia, než ohlásil svůj odchod ze světel reflektorů. K návratu ho přiměl až Frank Zane (další legenda kulturistiky) v roce 1980, kdy Arnold již po 7x v kariéře vyhrál titul Mr. Olympia. Pak se již nadobro začal věnovat filmu. V roce 1982 si zahrál hlavní roli ve snímku Barbar Conan, čímž si nadobro otevřel dveře do Hollywoodu. O dva roky později přichází další mezník v jeho kariéře. Dostává nabídku do filmu Terminátor, což jak se ukázalo byla trefa do černého. Nadcházejí snímky jako Rudá Sonja, Špinavá dohoda, Komando a Predátor. V roce 1986 se oženil s Mariou Owings Shriver a současně napsal několik knih o posilovaní.

 

Už o tři roky později se jim rodí jejích první dcera Katherine Eunice, přičemž do roku 1997 je Arnold otcem celkem čtyř dětí. Dvouch dívek a dvouch chlapců. Ještě předtím však působí ve svém dosud nejlepším filmu, a to je pokračování slavného Terminátora. Do roku 2003 hraje ve spoustě víceméně bezvýznamných filmů, přičemž svou opravdu posledni velkou roli si odkroutí ve snímků Terminátor 3: Vzpoura strojů. Stejný rok kandidoval na post kalifornského guvernéra, což se mu s překvapením podařilo. Arnoldovi se zkrátka daří úplně všechno. Za svůj život se stal největší legendou kulturistiky, ikonou akčních filmů a nakonec přesel do politiky. Všechna čest..

 

  

 

 

Box : Muhammad Ali

 

        

 

        

 

Jelikož jsem velký fanoušek tohoto sportu, tak pro mě rozhodování koho zvolit jako největší legendu všech dob, nebylo snadné. V úvahu přicházelo spoustu jmen jako Mike Tyson, Sugar Ray Robinson, Joe Louis nebo Rocky Marciano. Já si však vybral boxera jenž je mému srdi nejblíže - Cassius Clay alis Muhammad Ali. Podle mnoha odborných kritiků je nazýván nejlepším boxer všech dob. Já nemůžu jinak než souhlasit.


První zájem o tento sport začal mít malý Cassius Clay již ve dvanácti letech, poté co mu někdo odcizil kolo, dostal takový vztek, že se šel ihned přihlásit na kurzy boxu. Jak se ukázalo dřímal v něm jedinečný talent, který se spolu s jeho snahou proměnil v úspěch na letní olympiádě roku 1960. Tehdy tam Cassius Clay získal zlatou medaili, po které již nadobro přesel k profesionálům. Jeho neobyčejné reflexy a abnormální rychlost se ukázala jako trefa do černého. Následující čtyři roky sbíral výhru za výhrou. Porazil celkem devatenáct soupeřů, přičemž šestnáct z nich knockoutoval.

25.února 1964 v Miami na Floridě přišel Clayův velký zápas. Jeho protivník byl samotný Sonny Liston, tehdejší mistr těžké váhy, který je zpětně přirovnáván k Mike Tysonovi. Nebyl sice moc pohyblivý, ale když někoho trefil svojí medvědí prackou, bylo většinou po všem. Fanoušci ani odborníci boxu nedávali Clayovi žádnou šanci na výhru. K jejích překvapení porazil Sonny Listona již v sedmém kole technickým knockoutem. Boxerský svět poznal, že přišla nová hvězda. 

 

Cassius Clay si chvíly po svém triumfu změnil jméno na Muhammad Ali a přijmul muslimskou víru. Lidé a kritici ho kvůli tomu často odsuzovali, ale "velkohubý" Ali, jak se mu s oblibou přezdívalo se z toho vždycky takříkajíc vykecal. 

 

25. května 1965 se konal odvetný zapás mezi Muhammad Alim a Sonny Listonem. Ali s přehled vyhrál již v prvním kole knockoutem. Do roku 1967 porazil ještě dalších šest soupeřů včetně George Chuvala, Floyda Pattersona nebo Ernie Terrella. Nedlouho poté co Ali odmítl narukovat do války ve Vietnamu, mu boxerská federace zakázala boxovat na celé tří roky. Mezitim se v ringu objevila další vycházející hvězda, Joe Frazier. S tím se Ali utkal v zápase století roku 1971. Po patnácti náročných kolech Ali prohrál vysoko na body. Frazier byl šampión, takže se Ali musel prokousat celkem přes čtrnáct zápasu, ze kterých vyšel třináctkrát jako vítěz, než se mu konečně naskytla možnost zápasit o titul mistra světa. To už byl rok 1974, ve kterém boxerskému světu vládl neohrožený ranař George Foreman. Ten v krátkém čase porazil jak Fraziera, tak i Nortona. Oba bez větších potíži. Nikdo nevěřil, že Ali může vyhrát, ale ten šibal je zas všechny přesvědčil o opaku. Dokázal nemožné a neporazitelného Foremana vyškolil jak malou holčičku. Vyhrál knockoutem v osmém kole.

Pás mu sebral až o čtyři roky později Leon Spinks, tomu však Muhammad Ali hned příští rok prohru oplatil a tím pochopitelně získal už potřetí pás mistra těžké váhy. V kariéře následně podstoupil ještě dva zápasy, s Larry Holmesem a Trevorem Berbickem. Oba bohužel prohrál, pak už nadobro skoncoval se svou hvězdnou kariérou. Celkem absolvoval 61 zápasů, přičemž jen pět z nich prohrál.


Krátce na to mu lékaří zjistili Parkinsonovu chorobu, která se u něj objevila v důsledku dlouhodobých otřesů hlavy. Ali se s nemocí smířil celkem dobře a v roce 1986 si vzal řádové čtvrtou manželku Yolanda ' Lonnie' Ali, se kterou žije dodnes. Po čtyřicítce Ali začal hodně cestovat, účastnil se všemožných humanitárních akcí a nadále byl veřejně aktivním člověkem. Roku 1996 dokonce zapálil olympijský oheň na Letní olympiádě v Atlantě, což je velká čest, které se nedočká každý. O pět let později o něm byl natočen film Ali, ve které ztvárnil hlavní roli Will Smith. Rozhodně doporučuji shlédnout. Jinak to už je o Alim opravdu vše, pokuď o něm chcete vědět více navštivte tyto int. stránky ZDE, ZDE nebo ZDE

 

  

 

 

Basketbal : Michael Jordan

 

        

 

      

 

Michael Jordan nebo chcete-li MJ je dodnes považován za nejlepšího hráče v historii NBA. Není se čemu divit. Stačí, když se podíváme na rejstřík jeho dosavadních úspěchů a hned je nam jasné, že podobná basketbalová osobnost se nerodí každý den. Celým jménem Michael Jeffrey Jordan se narodil 17. února 1963 v New Yorku. Brzo na to se spolu s rodiči a čtyřmi sourozeni prestěhoval do Severní Karolíny, kde později začal chodit na střední školu. Zkusil americký fotbal, bassebal, ale nakonec skončil u basketbalu. Stal se jedničkou na místní střední škole, což pokračovalo i na vysoké. V březnu roku 1982 přísel jak sám říká, zlomový okamžik jeho života. Tehdy se dostal se svou vysokou školou do celostátního finále USA proti Georgetownu. Po celý zápas to vypadalo na nerozhodný boj, ale patnáct sekund před koncem trefil Michael Jordan zázračný koš ze střední vzdáleností. Netrvalo dlouho a všimli si ho i v NBA, kam se později připojil do týmu Chicago Bulls. Ještě předtím se mu však podařilo zazářit na olympijských hrách v Chicagu. Všichni věděli, že přichází nová hvězda.


Hned v první sezóně ukázal, co v něm dřímá. S průměrem 28,2 bodu na zápas se stal nezpochybnitelným nováčkem roku a dál ohromoval svět basketbalu. Stal se součásti zápasu All-Stars, kam se dostanou jen nejlepší hráči NBA. To si zopakoval ještě dvanáctkrát v kariéře. Byl několikrát oceněn hráčem roku a v letech 1991, 92 a 93, přivedl svůj tým Chicago Bulls k titulu šampiónů NBA. Jordan byl zkrátka fenomén, všichni ho obdivovali a při zápasech skandovali jeho jméno. Byl oblíben především diky svým skvělým smečům, při kterých lítal jako drak, proto se mu taktéž začalo přezdívat "Air".


V červenci roku 1993 přichází další zlomový okamžik v Michaelově životě, a to úmrtí jeho otce. Zemřel v Lumbertonu na dálničním odpočívadle. Byl zavražděn dvojicí teenagerů. Oba byli později dopadeni a uvězněni. Pro Micheala to byl velký šok, protože jak sám říkal, k otci měl hodně blízko. Od dětství to byl jeho velký idol. 

Tato nemilá událost se podepsala i na Michaelově rozhodnutí odejít načas z NBA. S překvapením všech fanoušků přesel do baseballového týmu Chicago White Sox. Žádné velké úspěchy tam však neslavil, takže 18. března 1995 oznámil comeback.

Se svým týmem Chicago Bulls získal další tří tituly, a to v letech 1996, 1997 a 1998. Během těchto let předváděl skvělou hru a lámal snad všechny rekordy basketbalu. V roce 1999 ohlásil další odchod. Z branže však nezmizel, sice už nehrál, ale stal se spolumajitelem týmu Washington Wizards. Výdělky i návštěvnost byla mizerná, takže Michael začal znovu hrát. V týmu Washington Wizards strávil dva roky, během kterých nepředváděl ani zdaleka takovou hru jako dřív. Kariéru již nadobro ukončil v roce 2002.


Přehled ocenění :


- 2x zlatá medaile z letních olympiád roku 1984 a 1992

- 5x nejcennější hráč ligy (MVP), 6x získal titul s Chicago Bulls

- 6x nejcennější hráč finálové série

- 13x účast v All-Stars

- Nejlepší obránce NBA (1988) 

- Nejvýšší počet bodů na zápas za kariéru v NBA (30,3) 

- Jeden ze dvou hráčů, kteří dosáhli 3000 bodů za sezónu


Za život nespočetněkrát propůjčil svou tvář mnoha známým reklamám, filmům a produktům včetně Coca-Coly nebo McDonaldu. Nejvíc však pomohl Nike, u které figuruje už od roku 1984. Ta mu později vytvořila jeho vlastní značku, která se jmenuje Jordan. Každý určitě znáte boty, na kterých je černý panáček s doširoka roztaženýma nohama. To je smečující Michael Jordan. 


Po kariéře se Michael věnoval podnikání, rodině a svým zálibám, mezi které patří například golf. Roku 2006 se rozvedl se svou dosavadní manželkou Juanitou Vanoy, se kterou byl od roku 1989. Má sní celkem tří děti. Dva kluky a jednu holku. 

Poslední zprávy ze světa odhalují, že Michael Jordan se stal vlastníkem týmu Charlotte Bobcats. Jemu i jeho týmu přeji do budocna mnoho úspěchů.

 

  

 

 

Skateboarding : Tony Hawk 

 

        

 

      

 

Celým jménem Anthony Frank Hawk se narodil 12. května 1968 do jedné všední kalifornské rodiny. Už v dětství začal svým rodičům a učitelům přerůstat přes hlavu, když tropil jednu lumpárnu za druhou. Jak se ukázalo, tak jen potřeboval způsob jak ventilovat svou hyperaktivitu. Všechno se změnilo ve chvíli, kdy od svého staršího bratra dostal jedno z ranných prken s kolečky - skateboard. Tony se brzo sklidnil a objevil v sobě dosud skrytý talent. Už přestal vyvádět blbosti a raději všechnu svou energii věnoval skateboardu. Jak se později ukázalo, udělal dobře. 


Jeho otec, bývalý důstojník amerického námořnictva ho vedl k tvrdé disciplíně, která mu později pomohla i ve světě skateboardingu. Tony Hawk se vždycky snažil vyšperkovat svoje triky k dokonalsti, pořád překonával sám sebe stále lepšími a náročnějšími triky.  Už ve dvanácti letech ho začala podporovat firma Dogtown Skateboards a o dva roky později se stal profesionálním jezdcem. Vyhrával jednu soutěž za druhou, přičemž roku 1982 se Tony stal nejlepším skaterem na světě. To mu bylo šestnáct let, stejně jako je teď mě. Sám si nedovedu představit, že bych ve stejném věku dokázal alespoň půlku z toho, co on. Když dokončil střední školu, měl již tolik peněz, že si mohl koupit i svůj první dům. Ani v budoucnu si s penězi moc velkou hlavu nelámal, utrácel za co ho napadlo.


Svou hvězdnou kariéru skatera zakončil roku 1999, kdy také předvedl jako první na světě otočku o 900 stupňů, tedy dva a půl otáčky. Podle všeho je to jeden z technicky nejtěžších triků ve světě skateboardingu, což dokládá skutečnost, že dodneška se povedl jen čtyřem lidem na planetě. Tento husarský kousek se Tonymu podařil na soutěži X Games po více než deseti nepovedených pokusech. Tony Hawk prohlásil, že to byl jeho nejšťastnější den v životě. Tento trik úspěšně zopakoval i v roce 2001, tedy v době, kdy již závodně nejezdil. 


Na konci 90. let začalo Tonymu docela téct do bot, takže vrazil zbytek svých peněz do společnosti Birdhouse, kterou založil se svým kamarádem Penem Welinderem. Z počátku moc velké úspěchy neslavil, ale nakonec se na něj usmálo štěstí a jeho firma začala prosperovat. V roce 2000 vytvořil další společnost Hawk Clothing, která nabízela skejtové oblečení pro děti. Tu zanedlouho odkoupila firma Quicksilver, takže Tony si mohl opět žit jako král.


Později se Tony spojil s herní společností Activison, což dalo za vznik sportovní sérii Tony Hawk, která má dnes nespočetně dílů jak na počítače, tak i na konzole. Již první díl se stal fenoménem a oboum stranám vydělal velké peníze. Kromě videoher si Tony zahrál i několik menších rolí ve filmech. Řádově mohu uvést například akční béčko XxX s Vinem Dieselem nebo potrhlou sérii filmů Jackass. Přesto všechno si Tonyho budem pamatovat jen jako nepopíratelného krále skateboardingu, jenž se navždy zapsal do historie.


Co se osobního života týče, Tony Hawk má celkem čtyři děti, a to dokonce se třemi různými ženami. Momentálně žije s Lhotse Merriam, se kterou je od roku 2006, tak snad doufejme, že jim to vydrží.

 

  

 

 

 

To už je z dnešního výběru legend opravdu všechno. Další budou příště. Jinak doufám, že se na mě nebudete zlobit, když neuvedu zdroje, ke každé osobnosti je jich hodně, takže to bude lepší bez nich. 


PS: Shlédněte videa, stojí za to !!!


 

Komentáře(50)