Blink 182

Biografia skupiny

Začiatok a "koniec" skupiny Blink 182

 

Na začiatku 90. rokov minulého storočia sa v USA zrodila nová vlna hudby - melodický punkrock (pop-punk), v našich končinách chybně označovaný za neopunk.

Vtedy eště nikdo netušil, že tento smer hudobne kotviaci v punkových rytmech s textami, které sú bližšie současné generácie mladých, bude úspěšný.

 

 

 

 

zlava: Mark Hoppus, Tom DeLonge,Scott Ranyor...Mark Hoppus a Tom Delonge boli vtedy typický teenageri - chodili na strednu školu v San Diegu, chodili za holkamy, tajne pili alkohol, fajčili a mali rádi muziku. Potom, co vystriedali niekolko skupin (Mark napr. The Attic Children), našli jeden druhého a toto stretnutie sa stalo osudným. Konečně našli svojho spojence, mali oba radi rovnakú hudbu, oba mali ten istý smysel pre humor a chceli to isté - hrat muziku.
Do kapely pribrali eště mladšieho kamaráda Scotta Raynora, ktorý im udával rytmus na bicích. Písal sa rok 1992 a skupina Blink bola na svete. Začínali ako každá opravdová skupina.Bola len Tomova garáž a Scottov pokoj, kde chlapci zkúšali a nahráli svoje první demo Flyswatter.(Prvé demo vyšlo len na pár kazetách do rádia,preto je to dnes velmi cenné)

 

 

Prvým neúspechom sa nenechali odradiť a vytrvale sa snažili presadiť sa hraním po malinkých kluboch v San Diegu a  nahráli svoje druhé demo Buddha (r. 1998 bolo znovu vydáno v reedici na CD).

 

 

Čoskoro došlo k Blink koncovka 182 (jej pravý význam nebol nikdy odhalený, pokial je vôbec nejaký) a r. 1995 prvý album Cheshire Cat. Nie, že by prepadlo, ale o obrovskom úspechu sa taky hovoriť nedá.  Niektoré pesničky z tohoto alba hrali chlapci na koncertech eště velmi dlho.
Ale Cheshire Cat poslúžilo k tomu, aby si Blink-182 všimly vydavatelské firmy a celý kolotoč mohol začať.

 


Tím prelomovým rokom bol r. 1997, kde bolo vydané druhé dlhohrajúci album Dude Ranch , ktoré odstartovalo ich úspech.

Koncom roku 1998 boli jednou z najpopulárnějších punkrockových kapiel roku, keď ich album získalo platinové ocenenie v USA a singel Dammit sa stal najhranejšou skladbou v hlavných rádiách.

 

 

 

V roku v 1998 Scott Raynor odišiel alebo bol vyhodený(to nevie skoro nikdo)  Faktom je že Scott nevydržal nápr penazí a slávy ktorú Blink 182 vtej dobe už mali..

Na scéne sa objavil Travis Barker. Dá sa povedať, že dovtedy širokému publiku nie přiliš známý bubeník, přišel, zahral a zvítazil. Hned od začiatku bolo zrejme, že Travis je obrovský talent, ktorý môže Blink-182 dostat do tých najvačších hudobních pozíc.A to sa aj stalo.

 

 

zlava: Tom DeLonge, Travis Barker, Mark Hoppus A to už sa blížil rok 1999, kedy šialenstvo okolo Blink-182 vygradovalo albumom Enema of the state.V istej miere k tomu pomohol producent Jerry Finn(Ktorý bohužial v roku 2008 zomrel)Prvé tri singly z tohoto albumu What's my age again?, All the small things a Adam's song prevládaly na MTV a na Rock a Top 40 radiu.

 

 

Na letním turné, kde se nahrálo album The Mark, Tom and Travis Show (The Enema Strikes Back!), se prodalo přes 300 tisíc vstupenek. Výše jmenované album obsahovalo 19 živě hraných písniček z kolekce Blink-182, které produkoval Jerry Finn, a také dříve nevydané písničky, zbrusu nový hit Man Overboard a bláznivé obrázky, jaké si fanoušek může přát. Na celém světě se prodalo přes 1,5 miliónu kopií této limitované edice. Na pultech se objevila kniha Tales From beneath your mom, popisující vznik kapely. Autorkou je mladší sestra Marka Hoppuse.
R. 2001 následovalo další řadové album Take off your pants and jacket, které dále pokračovalo ve stylu Enema of the state, a to jak hudebně, tak také celkovou image skupiny - teenagerovská skupina s odpovídajícím humorem (označovaným za záchodový). Na koncertech byli sprostí, vulgární, dělali dětinské kousky, ukazovali se nazí. Základna náctiletých fanoušků tak narůstala.

 

 

Do této doby získali mnoho ocenění a účastnili se na mnoha akcích: vyhráli Teen Choice Award, Blockbuster Music Award a objevili se na MTV Awards 2000, kde zahráli All the small things a vyhráli cenu Nejlepší video roku mezi kapelami. V Evropě obdrželi cenu na MTV Europe Award v kategorii Best New Act. Účinkovali na Saturday Night Live a Tonight Show (dvakrát), objevili se ve filmu Prci prci prcičky (American Pie) a zahajovali Billboard Music Awards. Kapela taky zdobila titulní stránky Rolling Stone", Alternative Press (dvakrát), Teen People, Teen a CosmoGirl a několika dalších časopisů. Prostě byli všude a všichni je chtěli a oni byli hvězdami...

R. 2002 byl asi pro kapelu asi nejkritičtější. Po velkolepém turné Take off your pants and jacket si kluci potřebovali od sebe odpočinout, a to také hudebně. Tom se s chutí vrhnul na vedlejší projekt Box Car Racer(pesničky ako There is,And I ) a když do něj přivzal i Travise, Blink-182 byla v ohrožení. Mark později přiznal, že se cítil odstrčený a že pokračování Blink-182 nebylo jistou záležitostí. Nicméně vše dobře dopadlo, Tom označil Box Car Racer za uzavřený projekt bez budoucnosti. Nicméně později se ukázalo, že Box Car Racer byl jednou z mnoha příčin budoucích problémů Blink-182.

 

 

Stejný rok si Travis ještě odskočil zabubnovat do skupiny The Transplants, která vydala eponymní album a vydala se na koncertní turné.
A rok 2002 byl velmi důležitý ještě v jedné věci: Mark a Tom se stali otci. I to se významně podepsalo na dalším směřování skupiny.

Na počátku r. 2003 se Blink-182 uzavřeli do pronajatého domu v San Diegu, kde začali nahrávat další, bezejmenné album. Své nejkontroverznější album, jak se později ukázalo. A jak se většina kritiků shodla, své nejlepší. Zkoušení, psaní textů, nahrávání a bůhví čeho ještě trvalo dlouhých devět měsíců. Pravda, kluci si mezitím různě odskakovali - Travis s The Transplants na turné, společně do Perského zálivu, kde zahráli pro americké vojáky bojující v Iráku, na pár koncertů do Japonska a Velké Británie.

(obrázok-the transplants)

 

 

Výsledkem bylo zcela odlišné album, než na které byli fanoušci zvyklí. Po celou dobu, kdy fanoušci netrpělivě očekávali nové album, jim kluci vzkazovali jediné: "Zapomeňte na Blink-182, zapomeňte na naše předchozí alba. Toto bude naše první, první opravdové". V rozhovorech dávali jasně najevo, že toto bude první, na kterém se projeví opravdu takoví, jací jsou. Poprvé nejsou nikým a nikam tlačeni... A ta změna je vidět a hlavně slyšet.

 

 

Ta změna se dá charekterizovat jedním slovem: vážnější. Blink-182 jsou vážnější. A to nejen na koncertech, které už tolik nestaví na jednoduchém humoru. Při svých vystoupeních v TV se chovají zodpovědněji, vážněji. Co za tuto změnu může? Pravděpodobně fakt, že všichni mají děti (Travis od r. 2003), Box Car Racer, dospívání...

Rok 2004 byl ve znamení koncertování. Vše začalo evropským turné, na které hned navázalo turné po Austrálii. A zde se stala asi "nejzajímavější" věc v tomto roce. Travis si při zvláštní nehodě - když vystupoval z autobusu - vážně poranil kotník. Koncert ten den v Sydney ještě odehrál, ale další bylo nutné zrušit a Travis musel na operaci. Několik následujících měsíců musel nosit ortézu. Dokonce i s tímto hendykepem dokázal Travis výborně hrát na pozdějších koncertech, kde se dopravoval na vozíčku a používal berle.

V červnu se rozjelo velké turné po USA, na kterém Blink-182 hráli společně s No Doubt. V srpnu se vrátili do Japonska a Austrálie, aby odehráli zrušené koncerty. V Austrálii v tu dobu také natočili videoklip Always. Na konci roku se opět vrátili do Evropy, aby zde zakončili tento velký koncertní rok. Na jednom z nich - v Londýně - se na pódiu objevil také Robert Smith, aby zazpíval svoji pasáž v písničce All of this a později také cover Boys don't cry od The Cure. Splnil se tak velký sen všech z Blink-182.

Nicméně v roce 2004 byl zajímavý ještě jednou záležitostí - byl to rok, kdy se v USA volil tamější prezident a Tom byl velmi činný v kampani prezidentského kandidáta Johna Kerryho. Jezdil na mítinky, kde říkal, proč mají lidé volit jeho a ne George Bushe, objevoval se v propagačních filmech. Nakonec to však nepomohlo...

Tom se také vrhl na dráhu režiséra - prozatím jen videoklipů. Režíroval videoklip This Photograph Is Proof (I Know You Know) od skupiny Taking Back Sunday.

Rok 2004 byl velmi významným ještě jednou věcí, jejíž význam se ukázal až o pár měsíců později. 16. prosince kapela odehrála svůj (dosud) poslední koncert. Stalo se tak v irském Dublinu.


Na začátku r. 2005 všechny fanoušku vystrašila zpráva na oficiálním webu ohlašující přerušení činnosti skupiny. Objevily se spekulace o konci Blink-182, které o pár dní později Travis v rozhovoru pro rádio KROQ vyvrátil s tím, že se jedná pouze o pauzu. Blink-182 podle něj téměř dva roky horlivě pracovali na novém albu, koncertovali a věnovali se dalším činnostem. Jejich rodiny byly mírně v ústraní. Proto se Blink-182 rozhodli pro pauzu, která bude trvat blíže neurčenou dobu.

Nicméně pozdější události ukázaly, že "pauza" Blink-182 bude mít velmi dlouhého trvání, neznamená-li přímo konec kapely. Spekulace o rozpadu Blink-182 se nepřímo potvrdily v nejrůznějších rozhovorech, ve kterých se členové vzájemně obviňovali z nepochopení, nedostatku porozumění apod. Jen čas tak tedy ukáže, jak dlouhá pauza bude.

Mark s Travisem brzy po "rozpadu" Blink-182 založili novou skupinu Plus 44, ve které s nimi nejprve působila Carol Heller. Ta ale brzy odešla z osobních důvodů. Do kapely naopak přišli kytaristé Shane Gallagher a Craig Fairbaugh. Debutové album vychází na podzim 2006.

Mark se v současné době také věnuje produkci (např. Motion City Soundtrack) a vyrábění podcastů Himynymeismark, které jsou velmi populární. Travis se v roce 2006 rozvedl se Shanou Moakler, se kterou má dvě společné děti. Jeho druhé dítě, dcera Alabama se narodila na Vánoce r. 2005. Vedle hraní v Plus 44 působí také v několika hip-hopových projektech a stará se o chod své firmy Famous Stars & Straps.

 

 

(PLUS 44)

 

 

Tom po odchodu z Blink-182 vrhnul svoji veškerou energii do nové kapely Angels & Airwaves - ta oslnila velmi ambiciózními cíly, velmi odvážnými (až drze arogantními) prohlášeními. Nicméně možná právě to stojí za ne příliš významným úspěchem celé kapely. DeLonge připravuje také film s názvem "Angels & Airwaves," který má podle jeho slov vysvětlit mj. pozadí rozpadu Blink-182. Také DeLongovi se narodilo druhé dítě - v srpnu 2006 přivítal na světe syna Jonase.

 

 

 

Cesty Hoppuse i DeLonga se rozešly v r. 2006 také v obchodní oblasti - Hoppus prodal své podíly ve firmách Atticus, Macbeth a Loserkids, které společně s DeLongem zakládal. Jestli je toto definitivní tečka za 13 lety Blink-182, teprve uvidíme....


Dôvody rozpadu Blink 182 sú rôznorodé.....

 

1.Dôvod - Děti, rodina & spol. - Keď v roku 1992 zaožili Tom a Mark kapelu,boli to ešte vlastne deti (teenagery) ktorý su neuvedomovali,čo ich čaká v dospelosti,užívali si s holkami,pili alkohol,chodili poza školu.Keď pribrali ksebe ešte bubeníka Travisa Barkera,všetko sa rozbehlo naplno.Blink-182 mali na svojom konte už svoju najúspešnejšiu desku (Enema of the State) a práve tu sa začíná pomali rysovat základy budúcích problému.Proste keď si našli svoje nežné polovičky a splodili deti,bolo vyčerpávajúce ich vodiť stále za sebou,kde mali koncerty.Proste už to nebol ten starý dobrý teenagerský život.Toto je prvý dôvod rozpadu Blinku...



2.Dôvod - Box Car Racer Bol to jednorázový projekt Toma Delonga,ktorý nemal nijak ublížiť skupine Blink 182 .Neboli stoho nadšený ludia z BLink 182 ,ale nic sa nemohlo stať,až keď si Tom zavolal do skupiny Travis Barkera z Blink182.Vtedy sa cítil Mark odstrčený,aj keď sa sám podielal na jednej pesničke ako host.Neskôr Tom projekt už bral ako UZATVORENY !...


3.Dôvod - Peniaze a Sláva - Nikdy si Tom,Mark,Travis nepredstavovali že to dotiahnu z garážovej kapely na jednu z najlepších "neopunkových" skupín na svete.Ako prvý podlahol peniazom bubeník Blink 182,Scott Raynor (aj keď druhá možnosť bol alkohol,pretože bol na nom závislí) ...Keď knim pribudol Travis,podpísali zmluvu z Major Label.Zrazu boli všade v TV,Rádia,časopisy.Viete že ak má človek peniaze,je mu všetko jedno,zabúda na priatelov atď...Každému tento život vyhovoval,ale Toma tento život nebavil,vzdal sa síce priatelov,13 rokov hudby,ale aj penazí.Toto je 3zí dôvod


4.Dôvod - Poslední deska - Posledná doska rozdelila fanúšikov na 2 tábory.1vý-ten čo z hudbou súhlasil a 2hy- ktorému sa táto deska nepáčila....Ale Tom,Mark,Travis boli rozhodnutý že toto bude ich najlepší album,čo aj potvrdili a mali pravdu.Bohužial,to najlepšie nemusí byť najoblúbenejšie.V tomto albume bol aj ich(podla fanúšikov) najlepší videoklip a skladba I miss you ..Ale album,ludí až tak nebavil,preto možno keď tom v roku 2005 odchádzal s kapely,bola zatým strata viery (Keď na niečom robíte 3 roky a nebude sa to skoro nikomu páčiť sklame vás to)...Aj keď bola táto deska dobre predávaná,Tomovy nešlo o peniaze ale o ludí,ktorým sa bude páčiť táto desko(čož bylo moc málo)...Toto je 4 dôvod


5.Dôvod - Ponorková nemoc - Viete si predstaviť že ste s niekym skoro každý deň 12-13 rokov?! Medzi  nimi boli aj ludia z Blink 182,možno na verejnosti vystupovali ako spokojný ludia,no v súkromí to bolo inak(hádky).Když si Hoppus v roce 2006 postěžoval, že DeLonge chtěl, aby se další deska (po eponymní) nahrávala u něj doma, zároveň dodal "Během nahrávání poslední desky Blink, Travis jezdil celej den z LA do studia v San Diegu, aby tam nahrál svoje party. Ale Tom by svůj dům neopustil". Možná kdyby si to tehdy vyříkali, vládla by mezi nimi lepší atmosféra.


6.Dôvod - Tom DeLonge - Tým največším dôvodom bol bohužial Tom Delonge.Je to človek,ktorý chce mať veci pod kontrolou,najlepšie pod svojou ! Bol to on ktorý v Blinku rozdával tak znamenitý zvuk (ktorý nemá nikdo),jeho humor bol oblúbený medzi teenagermy.S Markom sa medzi sebou doplnovali nie len na pódiu ale aj mimo neho,bola to skvelá dvojica.Bohužial bol to ON ktorý s kapely odišiel.Tom stratil nad blinkom kontrolu,možno vtedy keď v roku 2002 založil BCR ,možno to bolo v roku 2004 keď chcel velmi dlhú pauzu,ktorú ale Mark a Travis nechceli,ale nakoniec mu ju schválili.Lenže od pauzy ho roztrhol benefičný koncert v Brazílii,možno to bola jeho posledná kvapka trpezlivosti.A tak založil novú kapelu Angels and Airwaves.On v tejto kapele riadi všetko,on spieva,on píše pesničky,on vymyslel názov,len jeho počujete keď snimi robia dáky rozhovor(po čase sa ale aj Tom mení a už dovolí svojim kolegom tých pár vecí povedať)


7.Dôvod - Teroristické útoky - aj keď sa o tomto dôvode skoro nikdo nezmienil,Tom v jednom rozhovore hovoril o roku 2001 keď v USA padli za teroristické útoky "dvojičky" a ešte jedna budova.4lietadlá boli zničené a vtedy si Tom uvedomil celkovo,že život nie je len humor,ale že život brať aj trošku vážnejšie.Pesnička Blink 182 - Stay together for kids bola prvá prelomová pesničky,v ktorej sa na teroristické útoky zameriava.Bola to práve táto pesnička,ktorá dala Tomovy víziu spraviť podobné texty!!Pred rozpadom Blink 182.boli spravené texty pesničiek ktoré mali súvis z armádou,zbraňami.Tie si Tom zobral do AvA a zmenil v nich text,melódiu a prepracoval ich.V prvom albume AvA nájdete kúsky textu ktoré by boli v budúcej deske Blink 182.Bohužial sa to tak nestalo...Toto bol 7.dôvod.



A čo všetko na týchto 7 bodov povedať?!Nic.Aj Tom,Mark,Travis sú len ludia a nie bohovia.Blink 182 spravila velký prelom v hudbe.Len držme palce Tomovi s AvA a Markovi,travisovi s Plus44

 

Komentáře(20)