MARA SALVATRUCHA-MS 13

Mezi největší a nejrozšířenější El Salvadorské gangy patří MS 13 aka MARA SALVATRUCHA a 18th STREET GANG(MARA 18). MARA SALVATRUCHA-MS 13 Je gang,který je zapojený v několika zločineckých aktivitách ve Spojených Státech a v El Salvadoru.Většina členů je hispánského původu.MS 13 má hodně skupin-částí,které jsou umístěné v Spojených Státech a převážně v El Salvadoru.Členové gangu mají četná tetování na tělech a na obličejích,nosí modré a bílé věci(bílá a modrá barva je na El Salvadorské vlajce).Členům je mezi 11 až 40 let. Jejich zločinecké aktivity jsou drogy,zbraně,pašování lidí,vražedné atentáty,prodávání drog a další zločiny.Tyto aktivity jsou většinou vyšetřovány FBI.

Mara Salvatrucha je gang, který vznikl především násl. občanské války v Salvadoru. Jak se tedy dá předpokládat, gang je složen hlavně ze Salvádorců. Členy gangu poznáte samozřejmě četným tetováním. Tetování se objevuje na horní polovině těla a hlavě. Předmětem tetování jsou písmena MS a číslo 13, ale i oblíbené tetování různých bojových masek. Obvyklé také bývají vytetované 3 tečky mezi ukazováčkem a palcem na levé ruce. Písmena M a S se dokonce objevují vytetované i na očních víčkách. Kromě písmen MS a čísla 13 se po celém těle objevují i vytetovaná zvířata (např. tygři). Ti "klidnější" si pak tetují zvířenu pouze na krk. Barvy gangu jsou černá, okrová, pouštní maskáčovaná a hnědá.

Mara Salvatrucha je velký gang a i když je původem z LA, tak se k němu hlásí gangy z celého světa. Kromě jejich neoficiálních barev sebou nosí i modré a bílé cáry látek, které symbolizují vlajku Salvadoru. Počítá se, že MS mají přes 50 tisíc členů a to pouze v USA. Gang patří mezi jedny z nejnásilnějších gangů vůbec. Jejich aktivity jsou obchodování a pašování drog, obchod se zbraněmi, obchod s lidmi (s bílým masem nebo s dětmi), nájemné vraždy, krádeže, žhářství a silné ozbrojování vlastních členů. Známé jsou především jejich brutální metody vraždění s mačetami. MS-13 za sebou nechává rozsekaná těla s usekanými hlavami. FBI už bere zohyzďování mrtvol jako jejich značku.  

Mara Salvatrucha vznikl pravděpodobně v 80. letech v LA. V Salvadoru tehdy byla civilní válka, ve které umíraly statisíce lidí ročně a mnoho lidí proto migrovalo do USA, kde chtěli Salvádořané začít nový život. První velká vlna Salvádořanů se nakonec usadila v LA v Rampart Area, kde hledali levné bydlení a práci, nicméně nebyli příznivě přivítání Mexiko-Američany, kteří již zde byli usídlení. Navíc již v té době ve čtvrtích řádily místní gangy.

Místní gangy začali ihned nemilosrdně Salvádořany zabíjet, hlavně tu mladší část. Na svou obranu pak migranti vytvořili gang Mara Salvatrucha rovněž známý jako MS-13. Název vznikl pravděpodobně kombinací "La Mara" (Salvádorský násilný gang) se Salvatruchas, což je označení pro Salvádorské Národní Osvobozenecké Jednotky. Jedná se o skupinu vycvičených vojáků, zaměřených na partyzánský způsob boje. Číslo 13 pak bylo dodatečně přidáno jako výzva Californskému vězeňskému gangu Mexican Mafia.

Nově založený gang se překvapivě rychle zabydlel a velice brzo se stal v okolí známý svou brutalitou, protože mnoho zakládajících členů gangu mělo bojové zkušenosti z cvičení partyzánských jednotek. Gang se velice rychle zorientoval, co a jak se v okolí děje a místní gangy (z Rampart Area) zaskočil a prakticky i zničil.

Násilnosti samozřejmě začala řešit místní policie a členy MS-13 začala zatýkat a deportovat zpátky do Salvádoru, kde byli na severu vězněni. Překvapivě velice rychle se ale dostávali z vězení ven a mohli začít rekrutovat nové členy přímo v Salvádoru, zatímco gang vzkvétal v USA. MS-13 se velice rychle stal největším a nejsilnějším gangem v Salvádoru, odkud se začal rozšiřovat dál do Hondurasu a Guatemaly. Jejich nepřátelé byli většinou mnohem menší gangy, co se počtu členů týče. Mezi nepřátele patří i 18th Street Gang neboli MS-18. Úhlavním nepřítelem je Mexican Mafia, ale dále i Florencia 13, Bloods, Crips a Sureños.

Mara Salvatrucha se stal největším problémem Střední Ameriky. Byl zapojen do páchání násilí na civilistech stejně jako na členech ostatních gangů a rychle se rozšířil dokonce i do vlád místních zemí. V roce 1997 členové MS-13 přepadli a zabili syna Hondurasského prezidenta. Jeho tělo bylo zohyzděno a zanechán byl nápis "víc lidí zemře..... příští obětí budou policisté a novináři". V roce 2004 dostal podobné zprávy na zohyzděných tělech prezident Guatemaly. Vyhrožování vládě se týká i masakr v Hondurasu z roku 2002, kdy členové Mara Salvatruchy přepadli civilní autobus a okamžitě pobili 28 lidí včetně 7-i dětí. Po celém autobuse pak byly krvavé nápisy vyhrožující místní vládě.

S reakcí na dění přišel první Honduras. V zemi se objevily anti-gangovské jednotky, které měly právo zatknout kohokoliv, kdo vypadal jako člen MS-13 nebo se jen špatně na jednotky podíval. Salvador následoval s podobným protiopatřením jako druhý. Jednotky zatýkaly kohokoliv, kdo měl tetování MS-13, což byl dostatečný důvod na uvěznění na 12 let. Tyto "Jednotky Smrti" ale začali být velice rychle tvrdě kritizovány veřejností i médii hlavně na popud Mexika, jehož civilisty začaly jednotky zatýkat.
I když se vlády Střední Ameriky začali od jednotek distancovat, občanské svazy v zemích upozorňují na to, že jednotky se skládají hlavně z bývalých policistů a vojenských složek místních zemí, které mají za úkol potírat zločin a gangy.


Jednotky Smrti jsou již opravdu stahovány, protože se začala dostávat jejich činnost na povrch. Např. v Hondurasském vězení byli nalezeni 2 členové gangu upáleni ve svých celách, zatímco jinde bylo upáleno nebo udušeno kouřem 103 vězňů - MS-13-ek. 

I přes odliv členů z gangu z posl. doby, dává o sobě gang stále znát. Letos v květnu byl zavražděn jeden ze dvou hlavních zakladatelů gangu Ernesto "Smokey" Miranda. Posl. dobou svého života se zabýval studií práv a akcí, varujících děti před gangy.

O hierarchii v gangu se příliš neví. Ví se ale to, že ti vyšší členové bývají často zrazeni a zavražděni vlastními lidmi, což je i důvod neinformovanosti. Starých gangsterů proto je velice pomálu. Mara Salvatrucha se dělí do tzv. cliques (party) - např. Marineros Clique ze San Miguel. Pojmenování samozřejmě záleží na geografické poloze gangu. Některé party jsou agresivní i nyní a snaží se dále rozšiřovat gang a podle výpovědi jednoho bývalého člena je gang velice dobře organizovaný s více lidmi na postech rozhodujících s ambicemi stát se největším gangem v USA.

Komentáře(1)